De kosten van een omgevingsvergunning  

https://www.bban.nl/omgevingsvergunning-kosten

Wanneer je de plannen hebt gemaakt om je huidige woning te gaan verbouwen, zal je met een aantal zaken rekening moeten houden. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om eerst een deel van je woning te laten slopen voordat de door jou gewenste verbouwing gerealiseerd kan worden. Bij zowel het slopen van een deel van je woning, als bij het realiseren van een verbouwing, heb je in veel gevallen een vergunning van de gemeente nodig. Zo’n vergunning wordt ook wel een omgevingsvergunning genoemd. Echter kan zo’n omgevingsvergunning nogal wat kosten met zich meebrengen. Je zal bouwtekeningen moeten laten maken door een architect. Deze bouwtekeningen zijn nodig voor het eventueel aanvragen en verkrijgen van een vergunning. De hoogte van de kosten van een omgevingsvergunning is afhankelijk van het gewenste bouwproject. De kosten voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het realiseren van een dakkapel zullen wellicht lager uitvallen dan de kosten voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor een complete aanbouw.

Het bepalen van de kosten voor een omgevingsvergunning

Er zijn verschillende kosten verbonden aan het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Deze kosten bestaan vaak uit twee essentiële onderdelen. Namelijk het laten maken van een bouwtekening door een architect en de constructieberekening. Wanneer de kosten voor het verkrijgen van een mogelijke omgevingsvergunning eenmaal zijn berekend is het nog niet vanzelfsprekend dat je de vergunning ook daadwerkelijk krijgt. Vaak wordt er door de lokale gemeente een bericht geplaatst op de website van de gemeente of in de plaatselijke krant, waarin vermeld staat dat jij een vergunning hebt aangevraagd. Meestal is er een termijn van zes weken vastgesteld waarin buurtbewoners de mogelijkheid krijgen om een bezwaar in te dienen tegen deze vergunning. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw buren het niet eens zijn met de verbouwing die jij wil uit laten voeren. Wanneer je graag een dakopbouw wil laten plaatsen, kan het zijn dat jouw buren hierdoor minder lichtinval in hun woning hebben. Het is dan ook belangrijk dat je rekening houdt met deze periode waarin er bezwaar kan worden ingediend. Wanneer er bijvoorbeeld al een aannemer is gestart met het realiseren van de verbouwing, kan dit namelijk ongelukkige situaties met zich meebrengen. Wel zijn er een aantal verbouwingsprojecten die je uit kunt voeren aan jouw woning zonder dat je hiervoor een omgevingsvergunning hoeft aan te vragen.

Bouwprojecten zonder omgevingsvergunning

Voor het realiseren van een zorgunit bijvoorbeeld heb je geen omgevingsvergunning nodig. Ook mag je in veel gevallen een dakkapel laten plaatsen op jouw woning zonder dat je hiervoor een vergunning hoeft aan te vragen bij de lokale gemeente. Mocht je toch een verbouwing willen laten realiseren waarvoor een omgevingsvergunning vereist is, is het belangrijk dat je rekening houdt met de kosten die zo’n vergunning met zich mee brengt.